Veilig werken met een rolsteiger

Rolsteiger

Een rolsteiger is een zeer handige en veelgebruikte constructie in de bouw waar veel werkzaamheden mee verricht kunnen worden. Zo’n constructie is opgebouwd uit pijpen en planken en de bedoeling hiervan is om op een veilige manier werk uit te voeren op bepaalde hoogtes die vanaf de grond niet bereikbaar zijn. Deze constructie is namelijk ideaal voor schilderwerk, timmerwerk en talloze andere werkzaamheden in de bouw. Echter gaat het gebruik van een rolsteiger maar zelden zonder risico’s; niet alleen het gebruik maar ook het opbouwen hiervan moet namelijk met grote nauwkeurigheid gebeuren. Kleine foutjes in de opbouw kunnen grote gevolgen met zich meebrengen, de constructie kan namelijk instorten wat nare gevolgen kan hebben; dit is in het verleden helaas al vaak voorgekomen. Daarom wil ik je in dit artikel een aantal tips geven waarmee je een dergelijke steiger op een veilige manier kan gebruiken en alle voordelen ervan kan ondervinden.

Rolsteiger

Een solide basis

Zorg bij het opbouwen van een steiger allereerst voor een solide basis aan de onderkant. Een solide basis houdt in dat de ondergrond stevig en hard is, zet een rolsteiger dan ook nooit in het zand of een soortgelijke zachte ondergrond. Zorg er hiernaast voor dat de ondergrond netjes waterpas is, hele kleine hellingen kunnen er al voor zorgen dat de steiger kwetsbaar wordt voor schommelingen of harde wind. Wanneer je een solide ondergrond hebt gevonden is de volgende stap om de onderkant van de steiger zelf wat steviger te maken. Je kunt de onderkant van de steiger stevig maken door middel van stabilisatoren die je aan elke hoek van de constructie stevig vastmaakt. Wanneer je deze twee stappen correct uitvoert heb je in ieder geval een solide basis wat ervoor zal zorgen dat de steiger minder snel zal wankelen of instorten.

Samenwerking

Het opbouwen van een dergelijke steiger is geen eenvoudige klus en het vereist vakmanschap. Wees dan ook verstandig en bouw nooit een steiger in je eentje op. Op deze manier kan één persoon de materialen aangeven en kan de andere persoon deze vast monteren. Hiermee voorkom je gevaren wanneer de steiger op grote hoogte wordt opgebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *